Większość roślin występujących w Biblii odgrywało ważną rolę dla ludności żyjącej w tamtych czasach. Służyły jej jako pożywienie, budulec, do sprawowania kultu religijnego, czy jako lekarstwo. Ich wzmiankowanie potrafi nam dzisiaj wiele powiedzieć na temat kultury, czy też codziennego sposobu życia mieszkańców Bliskiego Wschodu. W sumie Pismo Święte wymienia 110 gatunków zaliczających się do przysłowiowej „flory”.
W czasach biblijnych, większość ludzi żyła z rolnictwa. Stąd nie może dziwić, że autorzy ksiąg świętych nierzadko pisali o: sianiu, zbiorach, dojrzewaniu, nawadnianiu, hodowli zwierząt, czy uboju. Wśród ziaren rzucanych w pole trzeba wymienić: pszenicę, jęczmień i proso. We własnych ogródkach z warzyw sadzono soczewicę, fasolę, groch, a także różne odmiany cebuli. Nie brakowało tam również najrozmaitszych ziół, takich jak kolendra czy czarny kminek. Dziko rosnące zioła, używane do przyrządzania potraw czy do lecznictwa, postrzegane były przez ludy zamieszkujące Ziemię Świętą jako Boże błogosławieństwo. Wokół osad zakładano ogrody owocowe, w których najczęściej rosły drzewa daktylowe, figowe, migdałowe oraz granatu. Najważniejszym środkiem spożywczym była oliwa z oliwek. Z mąki oraz ze wspomnianej oliwy wypiekano podpłomyki.
A oto lista najczęściej wymienianych roślin w Piśmie Świętym :
A. Drzewa oraz krzewy owocowe
Winorośl
Drzewo oliwne
Drzewo figowe
Drzewo daktylowe
Daktyle
Drzewo granatu
Jabłoń
Drzewo judaszowe
B. Uprawa polna
Cebula
Czosnek
Jęczmień
Kasza jaglana
Len
Por
Przenica
Soczewica
Sorgo
C. Zioła oraz rośliny zielne
Cykoria karłowata
Hizop syryjski
Kminek
Koper
Mięta końska
Mlecz
Pankracjum nadmorskie
D. Drzewa i krzewy
Akacja
Cedr libański
Dąb
Jałowiec
Laur
Mirt
Sosna alepska
Styrak lekarski
Terebint
E. Rośliny na terenach podmokłych
Oczeret jeziorny
Papirus egipski
Platan
Topola eufracka
Trzcina
Wierzba biała
F. Rośliny pustynne
Haloxylon salicornicum
Janowiec retam
Aleksandryjski senna
G. Ciernie i osty
Chaber gwieżdzisty
Głożyna cierń Chrystusa
Jeżyna krwista
Pokrzywa żegawka
Scolymus
H. Kwiaty polne
Lilia biała
Mak polny
Róża fenicka
Zawilec wieńcowy
I. Zioła lecznicze, przyprawy oraz wydzieliny zapachowe